Listopad 2019

• Klub Lekarza przy Okręgowej Izbie Lekarskiej w Łodzi zaprasza lekarzy i lekarzy dentystów na pyszne obiady. Codziennie nowe menu w przystępnych cenach. Członkowie OIL w Łodzi mogą skorzystać także z dofinansowania. Zamów obiad przez specjalny formularz

Stanowisko Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej oraz Konwentu Prezesów Okręgowych Izb Lekarskich z dnia 6 lipca 2018 r.

z dnia 6 lipca 2018 r.

Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej i Konwent Prezesów Okręgowych Izb Lekarskich – będący wspólnym głosem polskiego samorządu lekarzy i lekarzy dentystów wyraża głęboki sprzeciw, ubolewanie i zaniepokojenie, wynikające z niedotrzymania porozumienia zawartego z Ministrem Zdrowia w lutym 2018 roku, po protestach lekarzy rezydentów oraz z faktu permanentnego pomijania środowiska lekarskiego w pracach nad ustawami dotyczącymi pośrednio lub bezpośrednio lekarzy.

Tryb procedowania Ustawy o zmianie ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz niektórych innych ustaw i jej nocnego głosowania w dniu 5 lipca 2018 roku pokazuje dobitnie, że po raz kolejny Minister Zdrowia i rządzący nie zamierzają brać pod uwagę stanowiska oraz opinii samorządu lekarskiego. W sejmowym głosowaniu odrzucono wszystkie poprawki do projektu nowelizacji ustawy zgłoszone przez Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej, pomimo rekomendacji tych poprawek przez Sejmową Komisję Zdrowia. Nasze oburzenie i poczucie kolejnego zawodu jest tym większe, że umowy po raz kolejny nie dotrzymali między innymi koledzy lekarze - minister zdrowia i posłowie na Sejm będący lekarzami. Ten fakt braku solidarności ze środowiskiem i cywilnej odwagi lekarzy: ministra i posłów świadczy o braku poszanowania przez tych kolegów zasad ujętych w Kodeksie Etyki Lekarskiej.

Wyrażamy głębokie oburzenie brakiem poszanowania podstawowych zasad funkcjonowania obywatelskiego i demokratycznego państwa prawa. Zlekceważenie głosu 150 tysięcy lekarzy w sprawie ustawy, której założenia zostały uzgodnione w lutym 2018 r., wskazuje na całkowity brak troski o bezpieczeństwo zdrowotne obywateli naszego kraju. Parlamentarzyści po raz kolejny pokazali, że nie liczy się dobro ogółu społeczeństwa.

Apelujemy do ministra zdrowia oraz rządzących o rozwagę i refleksję oraz

przypominamy, że obecny stan ochrony zdrowia w Polsce jest daleki od oczekiwań społeczeństwa i jeszcze przez długie lata będzie obszarem wymagającym ciągłej współpracy ze środowiskiem lekarskim.

Samorząd lekarski uprzedza, że sprawując w interesie społecznym pieczę nad wykonywaniem zawodu lekarza i lekarza dentysty wykorzysta wszystkie gwarantowane przez prawo możliwości dla przywrócenia normalności w ochronie zdrowia.

Deklarujemy pełne poparcie dla działań podejmowanych przez organizacje skupiające pracowników ochrony zdrowia, mających na celu realizację podjętych przez stronę rządową zobowiązań.

Po raz kolejny zwracamy się z apelem do ministra zdrowia o podjęcie dialogu ze środowiskiem lekarskim. Dialogu mającego na celu poprawę bezpieczeństwa zdrowotnego obywateli Polski.

Przewodnicząca Konwentu                               Prezes Naczelnej Rady

Okręgowych Izb Lekarskich                                      Lekarskiej